CBS Brčko: Povećanjem cijene polaganja vozačkog neće se dobiti veća bezbijednosti u saobraćaju

car2

CBS Brčko: Povećanjem cijene polaganja vozačkog neće se dobiti veća bezbijednosti u saobraćaju

CBS Brčko: Povećanjem cijene polaganja vozačkog neće se dobiti veća bezbijednosti u saobraćaju

„Centar za promociju bezbijednosti saobraćaja” Brčko distrikta BiH smatra da nacrt Odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata, koje je predložila Asocijacija autoškola u Bosni i Hercegovini nema nikakve veze sa bezbijednošću saobraćaja te da je isti apsolutno neprihvatljiv u Bosni i Hercegovini.

Naime, drakonskim poskupljenjem cijene obuke za nove kandidate neće se postići efekat veće bezbijednosti u saobraćaju nego će se samo puniti „nečiji” džepovi a dok većina građana neće imati prilike da priušti vozačku dozvolu koja u današnje vrijeme ne može se smatrati nikakvim luksuzom.

Asocijacija autoškola u Bosni i Hercegovini je udruženje samo nekoliko autoškola u čitavoj BiH koje žele monopol i naglo bogaćenje preko leđa građana pa i po cijenu da 2/3 građana neće imati priliku nikada da polože vozački ispit. Ova Asocijacija autoškola u Bosni i Hercegovini nikada nije predstavljala većinu autoškola i ako se tako već godinama predstavlja.

Tačno je da bi autoškole na pametnije načine mogu poboljšati kvalitet obuke i to kroz bolje obučene instruktore, bolje obučene predavače, kvalitetnije ispitivače, pojačavanjem kontrole rada autoškola i načina osposobljavanja a što u ovom slučaju Asocijacija autoškola u BiH i ne pominje već samo akcenat stavlja na drakonske cijene obuke.

Niko i ne postavlja pitanje koji sve elementi utiču na bezbijednost saobraćaja, koji se procenat bezbijednosti postiže na samoj obuci u autoškoli a koji su ostali elementi koji utiču na bezbijednost vozača u saobraćaju.

Podsjećamo da osposobljavanje vozača u saobraćaju vrše i policija, auto-moto klubovi, radio i televizijske emisije kojih u Bosni i Hercegovini skoro da i nema, dok je autoškola samo početna ljestvica koja će maksimalno do 20% osposobiti jednog vozača za bezbijedno učešće u saobraćaju.

Cijene koje je prodložilo udruženje Asocijacija autoškola u BiH sa sigurnošću neće niti 1% povećati bezbijednost saobraćaja kako navode iz tog udruženja, to je čista manipulacija i pljačka budućih vozača. Autoškole su ustanove koje podliježu silnim kontrolama pa gospodo to je način da se poveća bezbijednost saobraćaja u onom dijelu koji se odnosi na autoškolu. Kvalitetnih i stručnih seminara za vozače instruktore skoro da i nema u BiH, provode se samo formalno radi i instruktori ih posjećuju samo zato da bi mogli produžiti dozvolu vozača instruktora, seminare drže lica koja veze nemaju sa autoškolama i nisu niti jednog kandidata obučili i to se kod nas zove „stručni seminar”, radio i tv emisija iz saobraćaja uopšte i nemamo na tu temu i ako dio sredstava od uplata za polaganje se odvaja za te namjene, naravno da završe na sasvim desetim stvarima ali radio i tv edukacije UOPŠTE NEMA.

Poštovana gospodo iz Asocijacije autoškola u BiH i Savjeta Ministara BiH, onog momenta kad struka bude iznad interesa i politike tada će se i bezbijednost saobraćaja povećati u znatnoj mjeri.

Autoškole su ustanove koje same treba da organizuju svoj rad kao i svi poslovni subjekti, kontrolama povećajte kvalitet obuke a ne pljačkom naroda.

Autoškole u Brčkom niko nije ni pitao šta misle o povećanju cijena, vjerovatno je ista stvar u čitavoj Bosni i Hercegovini, posebno u manjim i siromašnijim krajevima BiH, gdje bi sa takvim cijenama kakve predlažu nekoliko autoškola u Bosni i Hercegovini, vozačka dozvola bila samo san, pa se pitate zašto mladi masovno napuštaju ovu zemlju.

Interesantna je i stvar da vozačke dozvole iz Bosne i Hercegovine sa profesionalnim kategorijama niko i ne priznaje, ponovo se u zemljama EU mora proći provjera znanja, to je daleko ozbiljnije pitanje od same cijene obuke. Samo zaluđuju narod da naše vozačke dozvole neko priznaje, da naravno da priznaje ali će te u zemljama EU ponovo plaćati sve skoro iz početka da bi ste upravljali vozilom u tim zemljama.

Naši vozači kada se pojave u EU zemljama po prvi put se susretnu sa pravim poligonom, sa pravom regulacijom saobraćaja, sa pravim vozilima pa i sa spremnim nastavnicima.

Žalosno je što najmanje bitna stvar u cjelokupnom osposobljavanju vozača vrlo lako može biti prepreka mnogim građanima da na neki način dođu do vozačke dozvole.

„Centar za promociju bezbijednosti saobraćaja” protivi se nametanjem cijena na silu a što niti jednim potezom neće povećati bezbijednost saobraćaja niti ćemo dobiti kvalitetnije vozače.

Autoškole neka formiraju cijene kakve hoće a gospoda iz vlasti neka nađe načine da kontroliše rad autoškola i komisija za polaganje vozačkih ispita koje su filter kompletnog osposobljavanja.

Predsjednik
Doc. dr Željko Petrić, dipl.inž.saobraćaja

Comments are closed.